”Hvide elefanter” i Europa

Et udtryk for planlægningsarrogance?

november 2012

Kontor og shoppingcenter i Berlin har kostet 150 millioner euro.

Bygningen blev aldrig bygget færdig og skeletstrukturen har været forladt siden 1997.

Foto: Christian Helmle

 

 

”White Elephants” er et begreb for store og enorm udgiftstunge byggeprojekter, der er blevet forladt eller aldrig har været taget i brug. Begrebet stammer fra det post-koloniale Afrika men der findes også masser af ”hvide elefanter” her i Europa.

 

Fotografen Christian Helmle har i sin publikation ”Weisse Elefanten / White Elephants”  lavet en fin dokumentation af nogle af disse efterladte bygningsværker. Alt fra sportsstadioner, togstationer, atomkraftværker, og temaparker, der ikke er i brug mere til kirker, svømmehaller, havne og motorveje, der aldrig nåede at blive bygget færdige.

 

Disse solitære monumenter står som nutidige ruiner i det urbane landskab og fortæller historier om magtmisbrug, korruption, urealiserbare drømme og spild af ressourcer. Dét som Konrad Tobler i sin introduktion til bogen i en fællesbetegnelse kalder for planlægningsarrogance.

 

 

Den tomme betonstruktur til indendørs svømmekonkurrencer i Lacina blev forladt for 21 år siden.
Græssende køer kan af og til ses tage en pause herinde.
Foto i bogen: Christian Helmle

 

Togstationen Saint-Exupéry ved Lyon’s lufthavn tegnet af Calatrava blev aldrig det trafikale knude punkt som forventet.
Ud af ca. 70 TGV (højhastighed) toge stopper kun de 10 her. Forbindelse til Lyon midtby foregår med bus. 
Foto: Christian Helmle

 

Alle forsøg på at få solgt den hollandske pavillion “Holland Creates Space” af MVRDV
efter Expo 2000 i Hannover er indtil videre mislykkedes.
Foto: Hagen Stier
 

I 2011 besøgte jeg Der Spreepark i Berlin, som var den største forlystelsespark i det kommunistiske DDR i 1970’erne. I 2001 gik den private ejer af parken konkurs og flygtede til Peru, hvor han tog 6 store attraktioner fra parken med under påskud af, at attraktionerne skulle fragtes med container til reparation. Parken har siden lukningen fået lov til at stå og forfalde.

Der Spreepark
Foto: Spreefoto

Foto: Spreephoto

Der Spreepark
Foto: Spreefoto
 

En meget omdiskuteret ”hvid elefant” var Palast der Republik i Berlin – det tidligere Østtysklands parlamentsbygning, som kun var i brug i 14 år indtil DDR blev opløst. Diskussionen om bygningens fremtid var omfattende. Mange mente at også de fysiske rammer for det socialistiske enhedsparti burde slettes – mange andre at bygningen skulle genbruges og konverteres til nye formål. På dette tidspunkt havde mange kunstnere i flere år benyttet Paladset til udstillinger og events. I 2002 blev det besluttet at Palast der Republik skulle rives ned.

WE_Palast2